Select Page

Tijd. Voor. Verandering

Patagonia is in business to save our home planet.

BAM! Om maar even een mission statement te noemen. Deze kwam wel even binnen. Zo anders en zo impactvol. Vol aspiratie en daarmee heel inspirerend. De nieuwe mission statement van Patagonia heeft de urgentie van de wereldproblematiek in zich opgenomen en is daarmee inspirerend en uitdagend. Mooi streven.

Het mooie en krachtige van Patagonia is dat de bijdrage aan het welzijn van Moeder Aarde niet maar een klein beetje is. Het verhaal van Patagonia klopt zodanig dat alles wat zij doen, in het teken staat van hun missie. Van verpakkingen tot investeringen in duurzame start-ups. Ze hebben zelfs Trump aangeklaagd voor zijn omgang met no man’s land.

De vorige mission statement van Patagonia had iets in zich van ‘cause no unnecessary harm’. Dat voelt voor mij aan als de jaren ’00, toen Corporate Social Responsibility tot leven kwam. Het kwam met het eerste bewustzijn dat er voor bedrijven meer was dan enkel winst behalen: we hebben ook een planeet om ons over te ontfermen.

Ik was laatst bij een evenement van B-Lab en the United Nations Global Compact Network. Hier werd gesproken over de ambities van bedrijven om bij te dragen aan een betere wereld. Waar voorheen, rond 2015, de tendens binnen corporates was dat ‘complyen’ aan wetgeving hiervoor voldoende was, komt nu meer en meer het bewustzijn dat dat verre van genoeg is. De wereld staat letterlijk en figuurlijk in brand. Rampen, typhoons, protesten, etc. Als we doorgaan met leven en ondernemen zoals nu, ben ik bang voor de wereld die ik mijn kinderen achterlaat. Ik ben regelmatig in shock als ik merk hoeveel mensen nog altijd naïef en onverschillig zijn op dit gebied. Word wakker: complyen is niet genoeg. ‘Do no harm’ is niet genoeg, CSR is niet genoeg, er is meer nodig. Veel meer! We staan aan de voet van een systeemverandering.

Merken hebben zoveel power als dit op de juiste manier wordt ingezet. Kijk naar Patagonia en hoe alle takken van de organisatie bezig zijn met de mission statement. Allemaal op hun eigen manier. Patagonia is een B-Corp. B-Corps zijn for-profit bedrijven die naast hun business doelstellingen, ook hun sociale doelstellingen willen behalen en zich hiervoor inzetten. Hun resultaten worden regelmatig geverifieerd en gecertificeerd. Dit is één manier om socialer te worden als bedrijf, maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. En je kan ook eerst naar Parijs, en dan pas besluiten of je naar Rome wilt. Het begint in ieder geval met bewustzijn en besef. Komt dit ook binnen bij jou? Great!

Laten we de koe bij de horens vatten en bij het begin beginnen.

Tijd. Voor. Verandering. Bel me, ik denk graag mee.

Merklovers creëren door middel van een betekenisvolle merkstrategie