
“De corona pandemie is een vlaagje, een zuchtje, in vergelijking met de storm die onze kinderen te wachten staat door de opwarming van de aarde.” Deze quote van Jan Terlouw stond afgelopen week in de Leeuwarder Courant en raakte mij. Omdat dit een van de redenen is dat ik KEN-MERK ben gestart. De grote zorgen die ik heb over de toekomst van onze planeet, waar ik onze kinderen straks op achterlaat.
Onrust
Het is onrustig op aarde. Denk naast de corona pandemie aan klimaatveranderingen zoals extreme droogte, hitte en bosbranden, heftige orkanen, smeltende ijskappen. De steeds groter wordende kloof tussen rijkdom en armoede. En het collectieve geluid van bevolkingsgroepen die schreeuwen om aandacht en verandering, zoals in Hong Kong, Parijs en Wit Rusland.
Niet iedereen om me heen voelt de onrust die ik heb. Dat maakt me extra onrustig. Tegelijkertijd maakt het me strijdvaardig om hier verandering in aan te brengen. Dat is dan ook gelijk mijn drijfveer: Het besef om me heen vergroten dat het anders moet. Dat we minder moeten gaan nemen. En dat iedereen impact kan hebben, een bijdrage kan leveren.
Heerst er onwetendheid?
Terlouw stelt dat er te weinig gebeurt vanuit de politiek omdat de politiek het volk niet meekrijgt. Maar waarom willen de mensen het dan niet? Daarop antwoordt Terlouw dat het komt door onwetendheid.
“Want als je ziet hoe blij jonge ouders zijn met een baby – daar zouden ze alles voor doen – dan zouden ze toch ook wel een klein beetje welvaart inleveren voor zijn of haar toekomst?’’, aldus Terlouw.
We hebben een taak!
Er ligt een taak voor alle wel-beseffers: de mensheid ervan doordringen dat er een nieuwe tijd voor de deur staat. Dat er verandering nodig is. Mede door KEN-MERK ben ik in een wereld terechtgekomen waar ‘gelukkig’ veel mensen dezelfde zorgen hebben (velen al veel langer dan ik). Deze mensen hebben ook het besef dat wij het lot in eigen handen hebben. Al is het eigenlijk niet ons lot, maar het lot van onze kinderen. De toekomstige generatie aan wie wij de planeet achterlaten.
Sustainable Development Goals
Afgelopen week vond de SDG Action Day plaats. SDG staat voor Sustainable Development Goals. Het zijn de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties die in 2015 zijn opgesteld. Het doel is om deze ontwikkelingsdoelen (17 stuks) in 2030 te behalen.
Thema van de SDG Action Day was The Decade of Transformation. Dat is precies waar we zijn aangekomen. Het is 2020, we hebben nog 10 jaar te gaan. Het decennium van verandering. Welke structurele veranderingen zijn er nodig voor een duurzaam 2030? Daarover werd onder andere gesproken met Feike Sijbesma (oud-DSM topman en oprichter van SDG Nederland) en Stientje van Veldhoven (Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat).
We zitten midden in een pandemie van steeds grotere omvang, en we zien een nog veel grotere crisis aankomen. Laat ons niet overvallen alsof we het niet zagen aankomen. Dus verdiep je ook in de Sustainable Development Goals en ga na wat jij kunt doen. Alleen of als bedrijf. Samen werken we toe naar een duurzame toekomst voor de komende generaties.